Frietjesdag

Frietjesdag

12 juni 2016 Activiteiten met wat voorbereiding Koken Nationale feestdag Voor jongeren Voor ouderen 0

Met onze nationale feestdag is het leuk om zelf frieten te maken en te bakken.
Frieten zijn ten slotte typisch Belgisch

Tips:
Koop het beste frietaardappelen, curryworsten zijn hier ook lekker bij.
Bak de frieten de eerste maal op 160°C, de tweede maal op 180°C.

Materiaal en ingrediënten

  • friteuse
  • handdoek
  • een vergiet
  • kartonnen bakjes of frietzakjes
  • frietvet
  • een bak om de frieten in op te vangen
  • frietsnijder
  • een zak frietaardappelen
  • curryworsten

Bereiding
Schil de aardappelen.
Neem de frietsnijder, leg de aardappel in het en de frietsnijder en duw met de hendel de aardappelen erdoor.
Doe dit zo met alle aardappelen.
Spoel de gesneden frietjes in een vergiet onder koud water, lek uit.
Leg de frieten op een handdoek en droog af.
Neem zeker niet teveel frieten anders koelt het frietvet gemakkelijker af.
Zet de frieteuse op 160°C.
Als het lichtje uit is is het frietvet op de juiste temperatuur.
Leg de frieten in het bakje van de friteuse en bak ze gedurende 4 min tot 8 min.  (afhankelijk van de hoeveelheid)
Schud regelmatig om te voorkomen dat de frieten aan elkaar plakken.
Doe de frieten in een bakje om even af te koelen.
Bak daarna de frieten een 2de maal op 180°C tot ze knapperig en goudgeel zijn.
Schud de frieten af en doe ze een een kom, schud nog een keer met de kom.
Leg de frieten in het kartonnen bakje of in een frietzakje en doe er mayonaise of ketchup volgens de wensen van de klant.
Schud ook wat zou over de frieten.
Bak daarna de curryworsten in het frietvet volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking.
Schud uit en serveer.

Smullen maar!

Geef een reactie