Poker

Poker

16 mei 2016 Groepsactiviteiten Herfst Spel Winter 0

Spelverloop Poker:

De Deler knop

Een zogenaamde deler knop geeft aan wie dat spel de deler is; deze knop schuift telkens een plaats op. Het inzetten begint met een Kleine blind en een Grote blind. Dat zijn inzetten die de spelers verplicht moeten doen. Links van hem doet de Grote blind. Vervolgens zet iedereen in de gebruikelijke volgorde in.

De inzet

Voordat we echt beginnen te spelen is de eerste speler links van de dealer verplicht om blind een vooraf afgesproken bedrag in te zetten (Kleine blind), waarna de speler links van deze Kleine blind op zijn beurt de Grote blind zet, die in de meeste gevallen twee keer zo hoog is als de kleine blind.

Eerste inzetronde

De speler aan de linkerkant van de Grote Blind is als eerste aan de beurt. Hij heeft drie opties: Roepen (Call), Verhogen (Raise) of de kaarten weggooien (Folden). Bij Call zet de speler het zelfde bedrag in als de Grote Blind, bij Raise zet deze pokerspeler een extra bedrag in. Bij Fold is deze ronde voor hem ten einde, je speelt niet meer mee om de pot, maar het kost hem ook geen inzet. Bijkomende optie is Re-raise, een extra verhoging na een Raise.

Nogmaals de drie opties:

Fold. Je hebt slechte kaarten, je speelt niet meer mee.
Call. Je gaat mee met de inzet van de big blind en legt hetzelfde aantal fiches in.
Raise. Je verhoogt de inzet en legt dus meer in dan de Grote blind.

De Flop en de 2e inzetronde

Er komen 3 kaarten op tafel die voor iedereen zichtbaar zijn. Deze drie kaarten vormen de Flop en elke speler gebruikt ze om samen met z’n handkaarten een combinatie van vijf kaarten te maken. Behalve Call, Raise of ReRaise kun je ook Checken. Je mag doorspelen tot de volgende beurt. Als er een inzet voor je is gedaan, kun je Callen voor dat bedrag of het bedrag verhogen (Raise).

De Turn en de 3e inzetronde

Na de tweede inzetronde, wordt de volgende kaart open gelegd. Dit is de Turn kaart. Deze kaart is weer een aanvulling op de handkaarten van de spelers om een pokerhand van vijf kaarten te maken. Spelers kunnen weer checken, betten, callen, raisen en natuurlijk folden.

De River en de laatste inzetronde

Na de derde inzetronde wordt de vijfde en laatste gemeenschappelijke kaart open gelegd. Dit is de River kaart. Nu volgt de laatste inzetronde. Deze gaat vooraf aan de Showdown. Dat is het moment dat iedereen die nog in het spel zit de kaarten moeten openleggen. Winnaar is degene met de hoogste kaart, hij krijgt de pot. Bij gelijke kaarten wordt er gedeeld.

Split pot

Wanneer er twee dezelfde winnende handen zijn, is het split pot. Kan de pot niet precies worden verdeeld en is er sprake van een overblijvende chip, dan gaat deze naar de speler die de laatste inzet of verhoging heeft gedaan. Is dat ook onbeslist dan gaat de chip naar de speler links van de dealer.

Verschillende kaartcombinaties

poker-combinaties-overzicht-cheatsheet2
Royal Flush: Aas, Koning, Vrouw, Boer, 10 van gelijk teken is de hoogst mogelijke pokerhand.

Straight Flush: Vijf opeenvolgende kaarten van gelijke teken. De Aas kan zowel voor de twee als na de Koning. Bij meerdere Straight Flush-handen beslist de hoogste kaart.

Four of a kind Vier :gelijkwaardige kaarten in dit geval vier boeren. Een Four of a Kind-hand is in bijna alle gevallen de winnaar.

Full house: Combinatie van Three of a kind en een One pair. Soms komt er in dezelfde ronde twee of meer keer Full House op tafel. Dan beslist de hoogste Three of a Kind, is deze gelijk dan is het pair beslissend.

Flush: Vijf willekeurige kaarten van gelijke teken. Bij twee of meer Flush-handen beslist de hoogste kaart, daarna de volgende in de reeks.

Straight: Opeenvolgende kaarten van verschillende tekens. De Aas kan voor de twee en na de Koning. De laagst mogelijke straat is A2345, de hoogste is TJVKA. Bij meerdere Straight-handen beslist de hoogste kaart.

Three of a kind: Drie gelijkwaardige kaarten, in dit geval drie koningen. Deze hand is vaak genoeg om de pot te winnen.

Two pair: Verschillende paren. Bij meer Two Pair-handen is de waarde van het hoogste paar beslissend. Is die gelijk, dan beslist de waarde van het volgende paar of van de 5e kaart.

One pair: Bij gelijke combinaties beslist de hoogte van de volgende kaart

High card: Vijf verschillende kaarten zonder een combinatie. Eerst kijk je natuurlijk wie de hoogste kaart heeft. Is die gelijk dan beslist de tweede kaart, is die ook gelijk dan gaat het om de waarde van de volgende.

Geef een reactie