Speculaas met marsepein

Speculaas met marsepein

2 december 2016 Activiteiten met wat voorbereiding Koken Sinterklaas Sinterklaas Voor jongeren Voor ouderen 0

Ingrediënten voor 8 à 10 koekjes
Voor je deeg
– 400 g AVEVE Mix voor Speculaas
– 120 g harde boter
– 1 ei

Voor je versiering
– AVEVE bloem voor pattiserie
– rolmarsepein in verschillende kleuren
– Tasty Melts of kant-en-klare icing
– rolmarsepein in verschillende kleuren

Voor de staf van Sinterklaas
– gele rolmarsepein
– glanspoeder goud
– alcohol (bijvoorbeeld jenever)

Bak- en kookbenodigdheden
– speculaasvorm (sint en/of zwarte piet)
– oven met bakplaat
– bakpapier
– modelleerset
– penselen
– keukenhanddoek
– taartzaagje
– deegrol

Speculaas bakken

  • Snij de boter in stukjes. Voeg de benodigdheden voor je deeg samen en kneed ze tot een homogene massa. Bestrooi het deeg met bloem. Laat 15 à 30 minuten koelen in de koelkast.
  • Warm de oven voor op 175°C.
  • Strooi wat bloem in de vorm van de speculaas.
    Zo krijg je het deeg gemakkelijker uit de vorm.
  • Pak een stuk van het deeg en leg het in de vorm, gebruik je duimen om het deeg in de speculaasvorm te duwen. Snij het overtollige deeg weg met een taartzaag. Neem de speculaasvorm vast en tik ermee tegen je werkblad.
    Ze komt je deeg los.
  • Draai de vorm om en leg de sinterklaaskoek op een bakplaat met bakpapier.
    Bestrooi je speculaasplank opnieuw met bloem.
    Maar nieuwe speculaasvormen tot je deeg op is.
    Schik de deegfiguren naast elkaar op de bakplaat.
  • Bak de speculaas 18 min. op 175°C.
    Laat ze volledig afkoelen

Speculaasfiguren versieren

  • Kleed de speculaasfiguren aan. Gebruik hiervoor de speculaasvormen– ze helpen je om de marsepein de juiste vorm te geven. Rol een stukje marsepein uit, tot je een fijn plakje hebt. Druk dat in één beweging in de speculaasplank, zodat de marsepein niet verschuift.
  • Haal de marsepein uit de vorm. Gebruik een keukenmes om de afdruk van de speculaasplank mooi uit te snijden. Met de stokjes van je modelleerset breng je details aan, zoals de jasknopen van zwarte piet.
  • Plak alle stukjes marsepein op de speculaas. Gebruik kant-en-klare icing of gesmolten Tasty Melts als lijm.
  • Maak je sinterklaasfiguren helemaal af. Kneed ogen en een baard uit de marsepein, en plak het op de speculaasgezichtjes.
  • Een gouden staf voor de sint maakt je speculaaskoek nog indrukwekkender. Rol een stuk gele marsepein uit tot een lange sliert. Buig die in de vorm van een staf, en leg hem op een taartonderlegger. Meng het goudkleurige glanspoeder met een paar druppels alcohol. Gebruik een penseel om de marsepeinen staf goud te schilderen. Let op: laat enkele uren drogen, voor je de staf vastmaakt aan de sinterklaaskoek.

Tip

Neem de koeken op tijd uit de oven. Ze zien er misschien nog zacht uit, maar ze worden harder tijdens het afkoelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie